מתכוני ארטישוק
הארטישוק הוא ירק נהדר המתאים להכנת מאכלים מצויינים, טעימים ובריאים

ארטישוק נשיאותי / נחמה ריבלין
בט"ו בשבט שתלנו בגינה הקהילתית במשכן הנשיא, שתילי ארטישוקים שהגיעו אלינו ממושב ניר בנים, מהמשק של נעם יעקבא. הארטישוק אהוב מאוד על בני ביתנו. בעונה אנחנו אוכלים אותו בארוחת שישי, כתוספת מרעננת ומכובדת לארוחה המשפחתית. בשלב ראשון אנחנו מחסלים את בסיסי העלים, וכשמגיעים לסוף, אנחנו מנקים את בסיס הפרח טובלים ברוטב ואוכלים. זה נראה כל כך אופייני לבית שלנו, שכשעינת כלתי שאלה "נחמה, מאיפה המנהג הזה? מהבית של ההורים שלך?" אמרתי לה, ״ממש לא. לא נראה לי שאמא שלי שהגיעה מבילזרקה שבאוקראינה הייתה יודעת מה לעשות איתו״.
מרכיבים לרוטב:
רוטב א':
כף מיונז, כף שמנת (או בכל כמות ביחס של 1:1)
מלח ופלפל לבן לפי הטעם
עירית קצוצה
רוטב ב':
מיץ מ- 2 לימונים
1/2 כוס שמן זית
2 שיני שום מעוכות
מלח ופלפל לבן לפי הטעם
אופן ההכנה:
מבשלים את הארטישוקים כ- 40 דקות בסיר ענק עם מים וחצאי לימון, עלה דפנה, מלח וגרגירי פלפל שחור. מנסים לתלוש עלה, אם נתלש בקלות- מוכן. לא לבשל יתר על המידה.
מערבבים את מרכיבי כל רוטב בנפרד.
מגישים, טובלים את החלקים השונים ברוטב (כמוסבר למעלה) ואוכלים בהנאה.
בתיאבון ושבת שלום!
באהבה, נחמה
ותודה מיוחדת לנעם יעקבא

מרק ארטישוק
מצרכים
6 ארטישוקים ירוקים
1 כרישה קצוצה
2 בצלים קצוצים
1 ליטר ציר מרק ירקות רותח
2 כפות קונפלור
1/4 כוס שמן זית
צרור שמיר קצוץ
מלח ופלפל לפי הטעם
לנקות את הארטישוקים ע"פ סרטון ההדגמה שבאתר.
לקצוץ את רבעי הארטישוק לפרוסות דקות בעובי 3 מ"מ.
לטגן בשמן זית את הבצל והכרישה עד שהבצל נהיה שקוף.
להוסיף לסיר את הקורנפלור ולערבב קלות.
להוסיף 1 ליטר מציר מרק הירקות.
להוסיף את הארטישוקים הקצוצים
לאחר רתיחה, להמשיך ולבשל עוד 5 דק' ולכבות את האש.
להוסיף את צרור שמיר קצוץ, מלח ופלפל לפי הטעם.
שיהיה חורף חמים
בתיאבון

סלט ארטישוק חי
מצרכים
4 ראשי ארטישוק ירוק
1 בצל סגול בינוני פרוס לטבעות דקות
1 פלפל אדום, צהוב וכתום פרוס לטבעות דקות.
עלי נענע לקישוט או עלי סלרי אפשר גם עלי פטרוזיליה.
תוספת אפשרית פרוסות של סאלרי ראש..
חומרים לתחמיץ
מיץ מ 3-4 לימונים
2 שיני שום פרוסות דק
1 כף שמן זית, 1 כפית מלח
קורט פלפל שחור
אופן ההכנה
מערבבים יחד את כל חומרי התחמיץ.
שוטפים את ראשי הארטישוק במים, מקצרים את הגבעולים ומורדים את העלים החיצונים ואת החלקים הסיביים בסכין חד.
חותכים לרבעים ומנקים את השערות הפנימיות בעזרת סכין.
חותכים את רבעי הלבבות לפרוסות דקות ככל האפשר.
שמים את הפרוסות בתוך התחמיץ, מוסיפים את הבצל והפלפל ומערבבים היטב והסלט מוכן להגשה.
בתיאבון

פוקצ'ה ארטישוק
מצרכים
קמח 1/2 ק"ג
שמרים 25 גרם
סוכר 1 כף
מלח 1 כף
שמן זית 1/4 כוס
מים פושרים, בערך כוס וחצי
אופן הכנת הבצק
לערבב את החומרים היטב ללוש מספר דקות
ולהניח לתפוח עד שיכפיל את ניפחו
מילוי ארטישוק
3 ארטישוקים גדולים מנוקים וקלופים פרוסים דק
1/4 כוס שמן זית
2 שיני שום פרוסות
2 בצלים פרוסים דק
מלח
פלפל
מיץ לימון
אופן ההכנה
לבשל את כל החומרים במחבת כחמש דקות
לקרר
אופן הרכבת המנה
לחלק את הבצק לשניים
לרדד ולשטח בתבנית משומנת בשמן זית
לפזר מעל את מילוי הארטישוק
לשים מעל את עלה הבצק השני
למרוח את הבצק בשמן זית ולפזר מעט מלח גס
להתפיח כ20 דקות ולאפות בתנור חם ב200 מעלות
בתיאבון

ארטישוק ירוק מבושל במים
שוטפים היטב את הארטישוק במים וקוצצים את הגבעולים.
מסדרים את הראשים בסיר לחץ או בסיר רגיל ומכסים במים
עד גובה הארטישוק.
על כל ראש-ארטישוק מוסיפים:
1/2 לימון בשלמותו
1/2 כף מלח
1/2 שן שום
1/2 כפית שמן זית
לאחר הרתיחה ממשיכים לבשל על אש קטנה
15-20 דקות בסיר לחץ או 40 דקות בסיר רגיל
ניתן להגיש חם או קר.
בתיאבון